by Admin » Thu Jun 19, 2008 10:41 pm
Devedesete su svakako deo one strašne istorije Balkana u kojoj svako od Cecinih obožavalaca, i onih koji to nisu, ima ličnu priču, punu straha, mržnje, zabluda, nade. Oni koji je ne vole kažu da su te devedesete bile idealne da se pojavljivanjem "Cece nacionale" masama skrene pažnja sa sopstvenog rastućeg primitivizma. Cecu koja je uspela počeli su, u stvari, da poštuju oni koji su galopirajuće propadali. I nikako nisu videli uzročno-posledičnu vezu. Jednostavno, ljudi su počeli da obožavaju nedostižno, da stvaraju sebi idola. Neki sociokulturološki analitičari koji se ne boje da kažu da imaju i izvesnu vrstu paranoje, govorili su "da nam je ceo turbo-folk serviran odozgo" (pa sa njim i Ceca), da su devedesete bile kao napravljene da nam stvore osećaj dolaska jednog novog doba, lepšeg, srećnijeg, ružičastijeg, sa Srbijom od Karlobaga do Virovitice, i kao da su nam spremale teren za dolazak naše folk kraljice, "srpske majke" Svetlane Ražnatović.
Ceca je brzo učila, sve što se učiti treba u školi života i estrade. Nije marila za komentare i tekstove u "ozbiljnim novinama", u kojima su već počeli da se pojavljuju "istraživački" tekstovi koji su se bavili narastajućim fenomenom devojčice iz južnosrbijanske provincije. Ceca je uveliko hitala ka tronu srpske estrade, na kojem se i danas nalazi, bez premca.
Početkom devedesetih, neki novinari njome su potpuno bili očarani i o njoj pisali i ovakve tekstove: "Ona je harizmatična, prava zvezda, ima držanje, stav. Erotiku provlači i njen promukli, gotovo mistični glas koji kao da dolazi iz nekog nepoznatog sveta koji obećava zadovoljstvo, ali i plaši tajanstvenošću. Svetlana ima nedefinisani magnet koji privlači mase."
Ali, kada se to najmanje očekivalo, kada se nalazila među prve tri estradne zvezde na srpskom nebu, odmah iza Lepe Brene i Dragane Mirković, Svetlana Veličković se -povukla. Jednostavno je nestala. Otišla je da peva srpskoj dijaspori, preselila se u Švajcarsku. Obožavaoci smatraju da je njen odlazak bio hrabar i oličenje njene samostalnosti, jer ako neko maloletan izdržava porodicu u najtežim vremenima za Srbiju, taj može samo da bude uzor omladini.
Međutim, tekstovi o ovoj mladoj pevačici koji su tih dana objavljivani u našoj štampi (1991) nisu bili nimalo afirmativni. Optužbe su bile ozbiljne, tekstovi puni mržnje. To će joj se događati još nekoliko puta u životu, pa i danas. Pisalo se "da su je naši gastarbajteri bojkotovali jer ih je izdala", jedni su govorili da je pevala za "zelene beretke", drugi da je u Švajcarskoj pevala sa Halidom Muslimovićem na koncertu gde je na ulaznicama stajalo "Srbima ulaz zabranjen", potom su krenule priče da u tašni nosi muslimansku zastavu jer je sarađivala sa braćom Esom i Harom Samardžićem (estradni menadžeri). Mediji su je, pozivajući se "na dobro upućene izvore iz vrha estrade koji su često bivali na nastupima naših pevačica u inostranstvu", pisali da je uvek igrala dvostruku ulogu, "poput najčuvenije špijunke Mate Hari, i da je špijunirala i za Srbe i za Muslimane". Kada se "čaša prelila", Ceca se oglasila u medijima:
-Otišla sam u Švajcarsku iz Beograda kada sam se osetila prezasićenom estradom i umornom od svega. Otišla sam šest meseci pre nego što se ovaj užasni rat u našoj zemlji razbuktao. Pisali su da roditelji ne znaju gde sam, ali ja sam sa njima stalno bila u kontaktu. Moji roditelji bili su prinuđeni da isključuju telefon, zaključavaju kapiju i drže spuštene roletne. Patila sam zato što je pisalo da pevam samo za Muslimane, i da zarađeni novac šaljem za kupovinu njihovog naoružanja.
Uvek je bila strastvena u svemu što radi, pa i kada voli. Tako je tada, o svojoj ljubavi sa Harom Samardžićem, izjavljivala: "Kukavice, i ko to ima pravo da mi sudi i određuje koga ću u životu da volim? Ja sam svog čoveka Haru (Muharema Samardžića, nekadašnju fudbalsku zvezdu banjalučkog Borca, potom i estradnog menadžera, op. aut.) zavolela pre nego što je počeo rat, i zar je trebalo da se raziđemo zbog toga što moju vezu ne odobravaju novine i kolege?"
U emotivnoj vezi sa Muharemom -Harom Samardžićem bila je dok je živela u Švajcarskoj. Ovde su joj to mnogi zamerali, a ona je branila tu ljubav onako kako se to samo radi sa 20 godina. Međutim, život piše romane, pogotovu u Cecinom slučaju. Mnogo godina kasnije (i to je jedino njegovo pojavljivanje u medijima), Muharem -Haro Samardžić, komentarišući glasine i pisanje nekih srpskih medija ("Nacional", 17. april 2002) "da je imao nameru da digne u vazduh halu u kojoj je Ceca pevala na svojoj tadašnjoj evropskoj turneji", kaže:
-To je sve poteklo od menadžera Rake Marića, vidim da on mene tretira kao nekog šovinistu, vređa me. Njegova sreća je što je to izjavio tamo u Srbiji.
Muharem Samardžić je, kako kaže, "sa Svetlanom, tada Veličković, bio u vezi dugo, skoro tri godine", i dodaje "da ga ona ne interesuje i da ne želi da se vidi s njom".
-Bože sačuvaj, to je žena koja mi je mnogo zla nanela. Ja sam za vreme rata završio u logoru zahvaljujući njoj. Mislim da je ona učestvovala u tome. To sam kasnije saznao i to je istina -tvrdio je tada Muharem -Haro Samardžić.