by Admin » Thu Jun 19, 2008 10:44 pm
Novinar "Obzervera" Adam Hajgubotom pravio je reportažu o Ceci Ražnatović i ovako opisivao "dvorac srpske turbo-folk kraljice", u koji je mali broj odabranih mogao da uđe.
"Vila u Ljutice Bogdana 3 jedna je od najpoznatijih pomodnih tvrđava sagrađenih u slavnim danima prestoničke kriminalne elite: turbo kuća. Vila je velelepna: salon za primanje sa veštačkim vodopadom, bazen u podrumu sa mozaicima i veštačkim palmama koje je Ceca specijalno uvezla iz Holandije. Na gornjem spratu, kada se prođe kroz niz kožnih vrata, stiže se do sobe za igru, i do gostinskih soba. Iz kule, koja se nalazi na vrhu kuće, pruža se pogled na ceo Beograd. Ceca nam je pokazala Željkovu kolekciju slika srpskih umetnika. Skoro svaka pokazuje poraz i katastrofu iz Prvog svetskog rata. Ispred dečje sobe je slika čoveka sa povezom oko očiju koji se sprema za pogubljenje. Pored sobe za igru je slika skeleta u pocepanoj uniformi koji leži na nekoj pustoj poljani, sa bajonetom u blatu, a ptice nadleću iznad leša".
Izgleda da je ovakav enterijer zbunio i šokirao engleskog novinara, koji nije znao da su za mnogu decu u Srbiji priče o srpskim mitovima bile uspavanke, dok su za neku koja su bila žrtve mitomanije "nekih ozbiljnih ljudi" (tada aktuelnih političara), zgarišta, izbegličke kolone i smrt, predstavljali, nažalost, najstvarniju stvarnost.
Kada je započela vezu sa Arkanom, Ceca nije zapostavila karijeru. Objavljuje albume (1994. "Ja još spavam u tvojoj majici, 1995. "Fatalna ljubav", 1996. "Emotivna luda", 1997. "Maskarada", "Ceca 2000") koji su bili tiražniji jedan od drugog. Nacija je obožavala hitove "Beograd", "Idi dok si mlad", "Maskarada" i obožavala je Cecu. Ona polako za mnoge postaje mit.
Posle NATO bombardovanja Ceca snima album "Ceca 2000" uz do tada nezapamćenu kampanju za jedan estradni projekat, pod nazivom "Ceca za novi milenijum", i pred sam doček Nove godine pravi glamuroznu promociju u hotelu "Inerkontinental". Za Cecino ime postali su previše mali i beznačajni sinonimi: decenija ("svadba decenije"), kraljica ("kraljica turbo-folka"), nacija ("Ceca nacionale"), majka ("srpska majka"). Ceca, i mi s njom, bili smo spremni za novi milenijum, za budućnost. Na promociji ovog Cecinog albuma pojavili su se skoro svi najznačajniji ljudi tadašnje političke i estradne scene (bilo je oko 600 zvanica).
Samo petnaestak dana posle velelepne promocije koja je glamurom nadmašila sve prethodne, u hotelu "Interkontinental", 15. januara 2000. ubijen je Željko Ražnatović Arkan. Ona je u trenutku ubistva bila pedesetak metara udaljena od njega.
- Tek što sam ušla u naš butik u "Interkontinentalu", čula se pucnjava. Odmah mi je prošlo kroz glavu: Ko ga toliko iznervira? Jer on je za mene bio besmrtan. Ostavila sam ga nasmejanog, šalio se sa svojim prijateljima. Ali kada više nisam čula njegov glas, postala sam svesna da se desilo najgore. Potrčala sam, podigla ga uz pomoć sestre Lidije i Zvonka, koji je pucao na ubicu, strpala u kola. Pokušala sam da ga spasem, ali kada sam mu videla rane, znala sam da je gotovo. Dva metka u potiljak i jedan u slepoočnicu -prisećala se Ceca u pomenutom intervjuu "Plejboju".
Londonski "Sandej tajms" doneo je članak Lore Silber (jednog od autora serije "Smrt Jugoslavije"), u kojem piše da je supruga tadašnjeg predsednika SRJ Mira Marković tajno otišla da izjavi saučešće udovici Željka Ražnatovića Arkana i uveri je da njena porodica nema veze sa njegovim ubistvom. Kako je tada preneo BBC, Silberova je tvrdila da je Markovićeva to učinila strahujući da bi neko od Ražnatovićevih ljudi mogao da se osveti njenom sinu Marku zbog eventualnih sumnji da je umešan u ubistvo.
Svi mediji, i strani i domaći, utrkivali su se tada da jave ko je sve odlazio da Ceci izjavi saučešće.